Dáár wil JIJ toch niet bij horen, of wel soms????!!! Ben jij écht diegene die de goede voornemens uitvoert en ook volhoudt? Dan hoor je bij de 5% van de mensen die het volbrengen. Chapeau!

Ook vanaf deze plek wens ik eenieder het allerbeste voor 2016. Dat het maar in meerdere opzichten een heel succesvol jaar mag worden.

Dag beste mensen, het is er weer, een heel nieuw jaar om in te vullen, te plannen, naar uit te kijken of om in ieder geval iets mee te gaan doen. Ben jij al begonnen met jouw lijstje? Is het al klaar voor 2016?

Persoonlijke doelen, businessplannen, kick-off meetings, prognoses voor 2016. Ja ja, we zijn er maar druk mee. Nu het jaar 2015 voorbij is vraag ik me af hoe je terugkijkt op vorig jaar. Is het een succesvol jaar geweest, en wat is dan precies succesvol? Wat heeft het jou gebracht, welke beslissingen heb je genomen die je al heel lang wilde uitvoeren en wat is er dan nodig geweest om dit ook werkelijk te doen? Heb jij hetzelfde lijstje voor 2016 al klaarliggen. Troost je……. dan val je onder de 95% van mensen die het opnieuw gaan proberen.

Proberen; dat is en blijft een mooi woord. We staan er waarschijnlijk te kort bij stil hoe belangrijk taal is en wat die voor een invloed heeft op ons denken en doen.

Proberen is jezelf alvast een excuus geven dat het niet gelukt is!

Teveel mensen blijven telkens roepen dat ze iets gaan doen en het dan weer niet uitvoeren. Hoe suf is dat dan?! Alles wat je nu gepland hebt of nog gaat plannen, ja wat gebeurt daar eigenlijk mee? Natuurlijk ga je dat allemaal uitvoeren, toch!!! Nou das jammer, ik geloof er namelijk helemaal niks van dat het gebeurt.

Eerst zien dan pas geloven. Je weet het, we zijn briljant in het uitstellen en bedenken van excuses. In de periode van Carnaval is 80% al afgehaakt en eind 2016 heeft 5% het volbracht. Voor wie doe JIJ het eigenlijk, welke vragen stel jij jezelf en met welke voornemens?

Dit heeft niets te maken dat ik geen vertrouwen in mensen heb, alleen dat het blijkbaar erg moeilijk is om doelen te stellen en ze vervolgens niet om te zetten tot daden. Hoe komt het dan dat het bereiken van onze doelen zo vaak eindigt in een teleurstelling?

Hiervoor zijn 2 hoofdredenen:

  • we nemen vaak meer hooi op onze vork dan we werkelijk kunnen behappen. We maken het lijstje vaak groter dan ons brein kan uitvoeren. Het wordt dan een onderlinge concurrentie in ons hoofd met betrekking tot het stellen van prioriteiten. Gevolg à afgeleid worden, ontmoediging, frustratie;
  • het zichzelf verbeteren is gedoemd om te mislukken omdat onze emoties de nare gewoonte hebben om ons eigen gedrag te gijzelen. Zonder een sterk vermogen om dit te herkennen en het managen van onze emoties als ze weer opspelen; oude gewoontes zijn lastig om af te leren.

Veel mensen vragen me vaak hoe ze dit kunnen veranderen. Tijdens de vele gesprekken en vragen aan mensen wat nu maakt dat ze iets wel of niet uitvoeren kom ik steeds weer tot dezelfde conclusie.

De meeste kans op succes ontstaat als: 

  • Je de lijstjes klein houdt;
  • Successen op tijd viert;
  • Duidelijke focus houdt op datgene wat je ECHT belangrijk vindt;
  • Het blijven oefenen van nieuw gedrag totdat het comfortabel voelt;
  • De gewone dingen gewoon in één keer goed doet.

Stel je eens voor dat jij van elke gewone dag een hele belangrijke dag maakt. Dan hoef je maar één dag te onthouden en kijk je niet meteen tegen een enorme berg aan. Het zijn de kleine dingen die ons blij maken en die ervoor zorgen dat het uiteindelijke resultaat tot stand komt. Gaan voor de kleine overwinningen geeft een lekker gevoel en dat gevoel kun je dan weer gebruiken om het volgende item aan te gaan pakken. Ik daag je uit om het dit jaar anders te gaan doen.

Stel je eens voor dat je minimaal één gedachte of wens ook werkelijk uitvoert. Kun jij jezelf al voorstellen hoe dat eruitziet, welke woorden jij nodig hebt om dat uit te voeren of hoe het voelt om dat ook werkelijk te volbrengen. De lol die je eraan beleeft als je het hebt uitgevoerd. Die komt pas achteraf maar smaakt zeer zoet.

Ofwel het is 80% inspanning en 20 % ontspanning. Het gevolg is wel 100% tevredenheid en dat is wat werkelijk telt. Want voor wie doe je het dan? Voor jezelf, de buurvrouw, je partner of collega. Ik denk dat iedereen wel een goede motivatie heeft waar hij of zij het voor doet.

Hoe ga jij jouw doelen bereiken dit jaar? Ik stel het op prijs als je jouw gedachten en ideeën wilt delen in de opmerkingen onderaan dit blog. Ik leer net zoveel van jou als jij leert van mij.

Hartelijke groet,

Jos

VidaSense en Corona

Ben jij inmiddels ook zo corona moe? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Wil jij weten op welke manier we je hierbij kunnen helpen?

Neem dan nu contact met ons op en maak een start voor een prettiger leven!

Lees ook hier onze Corona-maatregelen bij VidaSense.

Popup sluiten!

Sluiten

Maak Afspraak
Share This