...
Selecteer een pagina

Hoe werkt dat precies bij jou? Doe jij altijd precies wat je belooft, en voer jij een opdracht altijd uit wanneer er om gevraagd wordt? Heb jij de perfecte formule in huis om je kinderen meteen te laten doen wat jij ze gevraagd hebt? Ik ben zomaar nieuwsgierig naar hoe jij de dingen doet die je doet?

Of het nu gaat om de opvoeding van jou kind, het op tijd maken van je huiswerk, je emoties niet de overhand te laten hebben op oncontroleerbare situaties. Anders gezegd de belemmerende taal (harde) woorden gebruiken waarvan jij al weet dat dit pijn gaat doen bij de ander. Je weet het en toch ga je het doen.

Opvoeden is een kunst en tijdens deze route krijgt niemand een gebruikshandleiding van zijn/haar kind. Wanneer ze in de beleving van de ouder niet aan de verwachtingen voldoen dan kan het gebeuren dat er woorden gekozen worden die op onbewust level veel schade berokkenen. Voorbeelden als; wat ben je toch ook een rotkind. Jij zult nooit volwassen worden, of te horen krijgen dat niemand jou wil aannemen voor een leuke job. Wanneer je hier een vraag over stelt aan de boodschapper, dan zegt de persoon, ja maar dat was natuurlijk niet gemeend, het is maar een uitspraak en dat bedoel ik niet zo. Das mooi dat het niet gemeend was, echter de schade is er al omdat de ontvanger die scheiding op dat moment niet kan maken. Die hoort alleen wat er zojuist gesproken is en dat doet erg veel pijn, ofwel ik ben als kind dus niet welkom. Dat is de vertaling die in het hoofd plaatsvind van de persoon zelf.

Wat te denken van de alledaagse dingen in het verkeer, wel of niet door rood rijden. Tijdens de rijlessen wordt hier ruimschoots aandacht aan besteed. En toch zijn er elke keer weer mensen die door rood rijden. Is dit altijd bewust? Het antwoord laat zich al raden, nee dit is voornamelijk onbewust. Zo van , dat haal ik nog net omdat je op tijd op een afspraak wil verschijnen. Of je bent met je gedachten compleet ergens anders en voordat je het weet rijd je door rood.

Een ander voorbeeld in het verkeer is het inschatten van de aankomst tijd. Wellicht herken je dit wel? Je hebt een afspraak en wil er op tijd aanwezig zijn. Je partner wil nog net even een korte actie uitvoeren terwijl jij weet dat je nu waarschijnlijk moet racen of te laat komt. Je raadt al, dan kom je te laat op de afspraak. En hoeveel mensen vertellen dan wat er gebeurde waardoor ze te laat zijn? Ik ervaar dat we erg goed zijn in excuses te bedenken. Hoe komt dit dan toch zul jij je misschien afvragen?

Een ander mooi voorbeeld is de manier hoe we met elkaar omgaan. We weten allemaal wel dat een goed gesprek bestaat uit hoor en wederhoor. De toonhoogte, woordkeus, snelheid van spreken, elkaar wel/niet aankijken kan behoorlijk veel invloed hebben. Welke woordkeus hanteer je dan precies, zijn het verzachtende woorden of klinken en voelen ze aan als kanonskogels, eenmaal gesproken kun je ze nooit meer terughalen, en ze landen dus altijd ergens bij die persoon!

En hoe schadelijk kan het zijn als je tijdens een meeting denkt dat alles vrijuit gezegd kan worden en er later achter komt dat er behoorlijk veel achterklap is. Ofwel er wordt later achter de rug om precies verteld waar in de meeting ruimte voor was maar waar niemand zich aan waagde. Hoe komt dit dan zul jij je misschien wel afvragen? Wat ik ontdekt heb is dat mensen soms erg bang zijn om echt te vertellen wat er speelt, angst dat je dan die promotie in je baan niet krijgt, angst om uit de groep te vallen, angst om eventueel ontslagen te worden of dat er een vriendschap door stuk gaat, zelfs angst om de angst.

Als de motivatie “angst” is om iets niet of verkapt te vertellen dan wordt het de hoogste tijd om daar dieper op in te zoomen. Dit kost veel energie en de nodige nachtrust. Soms kost dit het bedrijfsleven handen vol geld terwijl hier wel wat aan gedaan kan worden. Elkaar of jezelf beter leren kennen op een dieper niveau levert mooie resultaten op waardoor de prestaties omhoog gaan met veel meer ontspanning en plezier.

Waar ligt de oorsprong dan van dit gedrag? Wat maakt dat we bv niet op tijd vertrekken zoals hierboven vermeld? Dat is altijd een mooie zoektocht omdat je dan terug kunt gaan naar de basis van elke mens. We werken allemaal met 5 zijtuigen namelijk, zien, horen, voelen, ruiken en proeven. De manier waarop we ze gebruiken verschilt per persoon. Dat wat je jezelf hebt aangeleerd is meteen je basis, ofwel een vast patroon. Om dat te veranderen heb je wel wat meer tijd nodig dan alleen een antwoord dat je het gaat veranderen. We hebben twee hersenhelften die goed met elkaar moeten samenwerken, en daarin zijn sommige verbindingen verkeerd aangelegd waardoor we doen wat we doen. We lopen ook de kans dat we elkaar dan snel bekritiseren op het gedrag wat we waarnemen. Is dat bevorderlijk? Het antwoord weet je al, nee het is niet bevorderlijk.

In mijn beleving is elke mens mooi, alleen het gedrag is soms niet bevorderend voor de omgeving en de persoon zelf. Wat nemen we het eerste waar en hebben we het oordeel dan al klaar staan? Is dit dan echt te veranderen zul jij je misschien afvragen? Het antwoord is een dikke JA. We hebben een flexibel brein en das mooi omdat we hiermee nieuwe bronnen kunnen gaan aanboren en daardoor een ander gedrag kunnen gaan bouwen.

Wil je hier nog meer over weten of wat dit precies voor jouw kan opleveren, neem dan gewoon contact op. We staan je graag te woord!

Maak er een mooie dag van!

Jos Frederiks

Maak Afspraak
Share This