...
Selecteer een pagina

Naarmate coronamaatregelen langer duren, heeft dat een steeds grotere impact op de geestelijke gesteldheid van mensen, zeggen Limburgse psychologen. Stress, burn-out en blijvende geestelijke schade liggen op de loer.

Maastricht/Haelen

“Ik verwacht dat in maart, april en mei een aanzienlijk deel van de werkende mensen gaat omvallen vanwege burn-out. Rond de 44 procent zit op het randje. De rek is er bij velen echt uit”, waarschuwt Theo Immers, voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out dat daar onderzoek naar doet. “Dat uitvallen kan wel eens gebeuren voordat velen zijn ingeënt tegen corona. Met dat inenten voorkom je dat mensen misschien drie weken uitvallen, maar als ze uit de running zijn door een burn-out ben je ze misschien wel meer dan tweehonderd dagen kwijt.”

De psychische gevolgen van de coronapandemie worden volgens hem schromelijk onderschat. En de impact op de geestelijke gezondheid neemt in zijn ogen alleen maar toe nu de beperkende maatregelen nog langer duren en wellicht verder worden aangescherpt met een avondklok.

Gevangenis

“De mens leeft tijdens de pandemie in een soort van gevangenis. Burn-out en depressie kunnen zeker een rol gaan spelen”, stelt psycholoog Bert Schmitz uit Haelen. De pandemie beperkt mensen in hun sociale contacten en dat is volgens Immers en Schmitz een belangrijke reden voor de grote impact op de geestelijke gezondheid.

Thuiswerken, afstand houden, sluiting van podia en sportcentra en maar een beperkt aantal bezoekers mogen ontvangen, dragen bij aan isolement, geestelijke problemen en stress, blijkt uit een rondgang langs meerdere Limburgse psychologen. “Wij zijn sociale wezens die gericht zijn op het maken van sociale verbinding. De mens voedt zich in psychologische zin door sociale verbinding. Als dat voor een belangrijk deel wegvalt, dan weten we niet meer waar we de energie vandaan moeten halen”, stelt Schmitz.

Immers vindt dat werkgevers meer oog moeten hebben voor de effecten die maatregelen als thuiswerken hebben op hun personeel. “Regel bijvoorbeeld dat mensen elkaar een aantal uren per week kunnen ontmoeten. Dat kan al een wereld van verschil maken.”

Ook psycholoog Marie-Louise Dubois uit Maastricht weet dat de pandemie er bij veel mensen, werkend en niet-werkend, jong en oud, geestelijk flink inhakt. “In het begin is het nieuw en leeft de hoop dat het niet zo lang duurt, maar nu zitten we nog steeds met beperkingen. Beperkt worden in de vrijheid heeft op de meeste mensen een grote impact. Dat zorgt voor een gevoel van onmacht.”

De invloed op de psyche uit zich op verschillende manieren, zien de psychologen. Opvoeding, persoonlijkheid en eerdere ervaringen spelen daarbij een rol. “De een raakt eerst geïrriteerd en daarna gefrustreerd en opstandig terwijl de ander via ontkenning en bagatellisering in fases van hoop, twijfel en wanhoop belandt.”

Zoogdierenbrein

Schmitz kan die uiteenlopende reacties wel verklaren. “Door de langdurige crisissituatie staan veel mensen in de overlevingsstand. Het zoogdierenbrein heeft gedurende miljoenen jaren in zulke situaties reacties aangeleerd als vechten of vluchten. Boos of opstandig worden kun je zien als een vorm van vechten. Je gevoelens verdoven met drank of veelvuldig Netflixseries kijken als vluchten.”

Hoe groot de veerkracht van mensen in een crisissituatie is, heeft behalve met aanleg ook te maken met hoe de hechting in de jonge jaren is verlopen, stelt psychotherapeut volwassenenzorg Maud Schaepkens uit Hoensbroek van geestelijke gezondheidsorganisatie MET ggz. “De veerkracht is groter bij mensen die in een veilige omgeving zijn opgegroeid.”

Ook Schaepkens houdt er serieus rekening mee dat een deel van de mensen na het einde van de pandemie nog enige tijd of soms zelfs blijvend geestelijke problemen zal ondervinden.

Door Jan Hensels
Artikel De Limburger

Maak Afspraak
Share This