Wat gebeurt er bij jou als je dit leest?  Gaat het over sporten, ………….. nou nee niet direct, gaat het over wie het snelste kan denken……….. je raad het al, ook niet. Jij weet waarschijnlijk allang waar dit over gaat óf ben ik te voorbarig?

Zou het te maken kunnen hebben met de manier waarop we met ons leven bezig zijn en hoeveel tijd we daarvoor reserveren? Alles moet elk jaar weer sneller, beter, effectiever, meer rendement, en dan ineens………………………….. ERROR. Uitval, onrust en stress in het lichaam.

We verwachten best veel van onszelf als mensen. Hoe is dat bij jou, heb jij ook hoge verwachtingen van jezelf en wat is dat dan precies? Van wie moet jij het allemaal doen, of is de omgeving degene die dit van je verlangt? We krijgen ook elke dag zo’n enorme hoeveelheid aan informatie te verwerken. Je mag dus best eens even de tijd nemen om stil te staan bij dat drukke leven wat je eigenlijk hebt. Herken je dit?

Als jij een vriend vraagt om even langs te komen voor een bakkie, kan dat dan meteen spontaan worden ingezet of worden de agenda’s getrokken omdat het spontane langskomen niet binnen zijn of jouw tijd past? Wanneer is de laatste keer geweest dat jij even bewust genoten hebt van jou “privé tijd”, gewoon even echt ontspannen. Ofwel als we niet oppassen worden we geleefd door de wereld om ons heen en lopen we de kans dat onze zintuigen dichtslibben. De vraag kan zijn of jij dat toe blijft staan of dat je dit zou willen veranderen?

De factor “TIJD” is een hele mooie, althans voor sommige onder ons. Is  “Tijd” jouw vijand of………. “Maak jij TIJD, jouw vriend”?  Ik ben benieuwd hoe jij dit doet en welke ideeën of vragen er nu bij jou naar boven komen drijven? Misschien vind je het wel de grootste onzin en heb jij hier helemaal geen last van. Dan hoef jij dit blog niet verder te lezen, want dat is namelijk zonde van je tijd 😉

Wat ik vaak te horen krijg is dat mensen me zeggen dat ze te weinig tijd hebben. “ik kom daar niet aan toe wegens tijdgebrek” “als ik tijd heb kijk ik het voor je na” wanneer ik iets meer tijd heb ga ik sporten” Interessant!! Is dat zo? Volgens mij hebben we allemaal elke dag 24 uur per dag ter beschikking, de kracht zit hem volgens mij in “HOE” gebruiken we die tijd.

Neem nu eens even de tijd voor jezelf om……………. terug te kijken op vandaag, gisteren, een week geleden. Als je terugkijkt, wat zie je dan of wat ervaar jij? Heb je elke dag gedaan wat je wilde doen die dag. En welk excuus heb je gebruikt om aan te geven dat het niet lukte vanwege……………. En hoelang heb je over dat excuus nagedacht?

“Maak jij TIJD, jouw vriend?!”

Veel tijd gaat vaak verloren aan onzinnige dingen of zaken die we minder effectief doen. Wat te denken van veel te veel en te lang vergaderen. De helft van de groep valt nagenoeg in slaap en laat het wel gebeuren, hoe bizar is dit? Herken jij  de volgende onderwerpen; heel lang piekeren voordat je een beslissing neemt om die  aankoop wel of niet te doen, een nieuwe baan wel of niet te nemen. Te lang wachten om tegen dat vriendje of vriendinnetje te zeggen dat je hem/haar wel heel erg leuk vind. Willen starten met huiswerk en dan urenlang naar een boek kijken en niets in je op kunnen nemen. Hoe lang doe jij daar trouwens over?

Neem nu het lezen van een blog, hoe doe jij dit? Lees jij alle blogs volledig tot het einde ( mits ze de moeite waard zijn) echter dat weet je pas als je hem tot het einde gelezen hebt.

Ik ervaar van veel mensen dat zij niet alles volledig lezen of even de tijd nemen om  het meteen in één keer goed te doen. Ze haken halverwege af en gaan dan snel over op een ander onderwerp. Waardoor worden we dan zo snel afgeleid? Is het onwil………………. nee niet echt. Nieuwe prikkels, heeft het daar mee te maken. Blijkbaar wel, want we willen niets missen.

Het brein wil over het algemeen alles meemaken en soms denkt het brein dat het meteen moet reageren. De afleiding krijgen we op een presenteerblaadje; Facebook, mail, WhatsApp, sms, Twitter, Instagram. Hoe doe jij dat, blijf jij dan bij je eerste plan of laat jij je verleiden door nieuwe prikkels?

Is hier dan iets aan te doen, vraag jij je wellicht af?! Nou, dat is natuurlijk geen nieuws want het antwoord weet je al. Anders had ik dit blog ook niet geschreven. Of jij deze helemaal uitleest, merk ik wel aan het aantal binnengekomen reacties.

Een van mijn zakelijke relaties heeft me uitgelegd welke leuke dingen hij allemaal doet in zijn vrije tijd en tóch tijd overhoudt. Op de vraag wat zijn geheim is antwoordde hij het volgende: als ik ergens aan begin of iets ga lezen neem ik er de tijd voor en stel mezelf ten doel om het meteen in één keer goed te doen. Ik plan dat nauwkeurig en houd me aan mijn plan. Dit geeft mij rust in mijn hoofd en ik weet meteen waar het over gaat.

Het voordeel is dat ik bijvoorbeeld niet elke keer opnieuw in een document moet stappen en me weer te moeten inlezen. Dat bespaart me een hoop tijd en ergernis. Hij gaf ook aan dat hij van te voren een inschatting maakt hoeveel tijd en energie het hem gaat kosten als hij aan een onderwerp begint. Anders begin ik er niet aan geeft hij aan. De gewone dingen dus gewoon goed doen.

Welke zaken kosten je energie en wat levert jouw juist energie op. Als je dat in kaart brengt ontdek je dat je minder tijdverlies hebt omdat je op elke gewenst moment de juiste energie hebt.

Uiteraard zijn er legio mogelijkheden, maar de kunst zit hem gewoon in een heel simpel woord: beginnen!

Veel succes en een hartelijke groet,

Jos

 

Close This Popup

Maak Afspraak
Share This