Faalangst, andere angsten of fobieën

Faalangst is een veel voorkomend probleem wat kan leiden tot negatieve gevoelens. Bij faalangst is iemand bang om niet goed te presteren, iets niet te kunnen of iemand teleur te stellen en dus te falen. Het is een probleem wat we op alle leeftijden tegenkomen en dit kan een behoorlijk negatieve rol bij zowel volwassenen als jongeren en kinderen spelen.

Bij faalangst kan een kind bang zijn niet aan zijn/haar eigen verwachtingen of aan die van de omgeving te kunnen voldoen. Als gevolg daarvan kan iemand uitstelgedrag gaan vertonen en moeilijke situaties willen ontwijken.  Het kan zich ook uiten in een kind dat enorm hard zijn/haar best doet, dus bijvoorbeeld dagen aan één stuk zit te leren en dan nóg geen vertrouwen heeft in een goede afloop. Bij een toets kunnen er paniekgevoelens ontstaan welke kunnen leiden tot een black-out.

Faalangst gaat over de gedachten die een kind over de eigen capaciteiten heeft, maar ook over de verwachtingen die bij het kind worden neergelegd (door zichzelf of door de omgeving). Wanneer deze verwachtingen te hoog blijken te zijn, kan het kind het gevoel hebben er niet aan te kunnen voldoen en dus te falen, terwijl de resultaten prima in orde kunnen zijn.

Samen kunnen we op zoek gaan naar de belemmerende gedachten die verantwoordelijk zijn voor deze faalangstige gevoelens en zetten we ze om in meer positieve gedachten welke het persoonlijk welzijn  zullen verbeteren.

Fobieën en/of andere angsten

Wanneer je vaak angstig bent in situaties waarin dit normaal gesproken niet nodig is, kan dit heel erg lastig en vervelend zijn. Angst is ook een natuurlijke reactie van je lichaam en geest op een bedreigende situatie. Wanneer angsten reëel zijn, bijvoorbeeld bij confrontatie met een gevaarlijk dier, natuurrampen of een snel naderende auto is angst een nuttige reactie die je in staat stelt snel te reageren.

Wanneer iemand echter last heeft van irreële angsten, voor in principe niet bedreigende situaties welke door de angst vermeden gaan worden, het kan ook zijn dat je hierdoor situaties of handeling vermijdt, of dat je bepaalde handeling juist wel uitvoert om zodoende een gevoel van veiligheid voor jezelf te creëren, is het tijd voor actie.

Ook kan het zijn dat je hyperventileert of paniekaanvallen krijgt op het moment dat je bang bent geconfronteerd te worden met je angst. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om de angst voor bepaalde voorwerpen, honden, spinnen, vliegtuigen, kleine ruimtes en hoogtes. Dit soort angsten kunnen mede door vermijding erg belemmerend zijn in het dagelijks leven van een persoon.

Maar we hebben goed nieuws: ook deze angsten kun jij overwinnen!

Wanneer het angstig zijn je belemmert in je dagelijkse doen, kan er sprake zijn van een angststoornis of een fobie. Door deze angst durf je bepaalde dingen misschien niet, die je wel zou willen of moeten doen.

VidaSense helpt je graag om al dit soort angsten te overwinnen. Wanneer je meer informatie wilt, staan we je graag te woord.

Ja! Ik wil meer weten. Neem contact met me op.

VidaSense en Corona

Ben jij inmiddels ook zo corona moe? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Wil jij weten op welke manier we je hierbij kunnen helpen?

Neem dan nu contact met ons op en maak een start voor een prettiger leven!

Lees ook hier onze Corona-maatregelen bij VidaSense.

Popup sluiten!

Sluiten

Maak Afspraak
Share This