...
Selecteer een pagina

Faalangst, andere angsten of fobieën

Faalangst is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot negatieve gevoelens. Bij faalangst is iemand bang om niet goed te presteren, iets niet te kunnen of iemand teleur te stellen en dus te falen. Het is een probleem dat we op alle leeftijden tegenkomen en dat een behoorlijk negatieve rol kan spelen bij zowel volwassenen als jongeren en kinderen.

Bij faalangst kan een kind bang zijn niet aan zijn/haar eigen verwachtingen of aan die van de omgeving te kunnen voldoen. Als gevolg daarvan kan iemand uitstelgedrag gaan vertonen en moeilijke situaties willen ontwijken.  Het kan zich ook uiten in een kind dat enorm hard zijn/haar best doet, dus bijvoorbeeld dagen aan één stuk zit te leren en dan nóg geen vertrouwen heeft in een goede afloop. Bij een toets kunnen er paniekgevoelens ontstaan die kunnen leiden tot een black-out.

Faalangst gaat over de gedachten die een kind over de eigen capaciteiten heeft, maar ook over de verwachtingen die bij het kind worden neergelegd (door zichzelf of door de omgeving). Wanneer deze verwachtingen te hoog blijken te zijn, kan het kind het gevoel hebben er niet aan te kunnen voldoen en dus te falen, terwijl de resultaten prima in orde kunnen zijn.

Samen kunnen we op zoek gaan naar de belemmerende gedachten die verantwoordelijk zijn voor deze faalangstige gevoelens en zetten we ze om in meer positieve gedachten, die het persoonlijk welzijn zullen verbeteren.

Fobieën of andere angsten

Angst is ook een natuurlijke reactie van je lichaam en geest op een bedreigende situatie. Wanneer angsten reëel zijn, bijvoorbeeld bij confrontatie met een gevaarlijk dier, natuurrampen of een snel naderende auto is angst een nuttige reactie die je in staat stelt snel te reageren.

Wanneer iemand echter last heeft van irreële angsten, is het tijd voor actie. Het kan gaan om angst voor niet-bedreigende situaties die door de angst vermeden gaan worden, of dat je een bepaalde handeling juist wel uitvoert om zodoende een gevoel van veiligheid voor jezelf te creëren. Ook kan het zijn dat je hyperventileert of paniekaanvallen krijgt op het moment dat je bang bent geconfronteerd te worden met je angst. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om de angst voor bepaalde voorwerpen, honden, spinnen, vliegtuigen, kleine ruimtes en hoogtes. Dit soort angsten kunnen mede door vermijding erg belemmerend zijn in het dagelijks leven van een persoon.

Maar we hebben goed nieuws: deze angsten kun jij overwinnen!

Wanneer het angstig zijn je belemmert in je dagelijkse doen, kan er sprake zijn van een angststoornis of een fobie. Door deze angst durf je bepaalde dingen misschien niet, die je wel zou willen of moeten doen.

VidaSense helpt je graag om al dit soort angsten te overwinnen. Wanneer je meer informatie wilt, staan we je graag te woord.

Ja! Ik wil meer weten. Neem contact met me op.

Maak Afspraak
Share This