...
Selecteer een pagina

Negatief zelfbeeld, onzekerheid, piekeren

Kinderen en jongeren met een negatief zelfbeeld kunnen erg onzeker zijn over hun persoonlijk functioneren. Ze vergelijken zichzelf bijvoorbeeld steeds met andere mensen in hun omgeving die in hun ogen iets beter kunnen, er leuker uitzien of mooiere spullen hebben.

Dit kan ervoor zorgen dat een kind zichzelf nooit goed genoeg vindt. Het kan zijn dat het kind het idee heeft dat het niks waard is, dat hij of zij er niet bijhoort of het gevoel hebben onzichtbaar te zijn. Het kind of de jongere moet gaan leren op een andere manier naar zichzelf te gaan kijken.

Aan hand van o.a. methoden uit de cognitieve gedragstherapie gaan we aan de slag met het omzetten van de belemmerende gedachten in meer helpende gedachten.

Onzekerheid kan bij mensen zorgen voor veel piekergedachten. Ze blijven maar denken aan (kleine) dingen die in hun beleving fout zijn gegaan, aan dingen die eventueel zouden kunnen gaan gebeuren of aan wat anderen over hen zouden kunnen denken. Vaak zijn dit irreële gedachten of zorgen, die het persoonlijk welbevinden enorm kunnen belemmeren. Soms is het moeilijk om deze gedachten zomaar stop te zetten.

Samen gaan we aan de slag om de bron van deze gedachten te onderzoeken en op welke manier je dit kunt veranderen, om er meer prettige en realistische gedachten voor in de plaats te krijgen.

Voor meer informatie staan we je graag te woord.

Ja! Ik wil meer weten. Neem contact met me op.

Maak Afspraak
Share This