...
Selecteer een pagina

Burn-out

Heeft u soms het gevoel dat u het niet meer aankunt? Bent u moe, somber, prikkelbaar of emotioneel? Deze klachten zijn veelal te wijten aan een burn-out. Dit is een toestand waarin u niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel en mentaal uitgeput bent door langdurige stress. Bij VidaSense bieden we professionele hulp en ondersteunen we u tijdens deze moeilijke periode. We helpen u op weg naar een effectief herstel en zorgen ervoor dat uw energielevels weer in balans zijn.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is niet zomaar een moment van stress. Het is een ernstige aandoening die uw dagelijkse functioneren aanzienlijk kan verstoren. Het gaat gepaard met symptomen zoals extreme vermoeidheid, spanning, lusteloosheid, somberheid, een verminderde prestatie op het werk, gevoelens van cynisme en onverschilligheid. Deze symptomen kunnen leiden tot een neerwaartse spiraal waarin het steeds moeilijker wordt om normaal te functioneren.

Paniekaanvallen

Paniekaanvallen zijn vaak een symptoom van een burn-out. Deze plotselinge gevoelens van intense angst kunnen overweldigend zijn en kunnen uw dagelijks leven verstoren. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u met deze paniekaanvallen kunt omgaan en ze kunt beheersen. Onze therapeuten begeleiden u hierbij, zodat u weet wat te doen. 

De 7 fasen van een burn-out

De 7 fasen van een burn-out kunnen variëren van persoon tot persoon en zijn niet altijd lineair. Sommige mensen kunnen bepaalde fasen overslaan of in verschillende volgordes ervaren. Toch biedt het concept van de 7 fasen een algemeen kader om de progressie van een burn-out te begrijpen. Hier zijn ze:

  1. Beginnende waarschuwingssignalen: in deze fase kunnen subtiele tekenen van stress en overbelasting optreden, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en moeite met concentreren.
  2. Toename van symptomen: naarmate de stress aanhoudt, worden de symptomen ernstiger en duidelijker. Vermoeidheid wordt meer uitgesproken, slaapproblemen kunnen optreden en de persoon kan moeite hebben om te ontspannen of te genieten van activiteiten.
  3. Chronische stress: in deze fase wordt de stress chronisch en begint deze een tol te eisen op de fysieke en mentale gezondheid.
  4. Fysieke symptomen: na verloop van tijd kunnen fysieke symptomen van stress en uitputting optreden, zoals hoofdpijn, spierpijn, maagklachten en verminderde weerstand tegen ziekte. 
  5. Emotionele uitputting: de emotionele uitputting wordt steeds prominenter naarmate de burn-out vordert. De persoon kan zich gevoelloos, leeg of depressief voelen, met verminderde emotieregulatie en een verlies van interesse in het leven.
  6. Verminderde prestaties: op het werk kunnen prestaties beginnen te lijden als gevolg van vermoeidheid, verminderde concentratie en motivatie. 
  7. Totale uitputting: uiteindelijk kan de persoon een staat van totale uitputting bereiken, waarbij zelfs de eenvoudigste taken overweldigend lijken.

Burn-out of stressklachten

Stress kan worden veroorzaakt door diverse factoren, denk bijvoorbeeld aan spanning voor een presentatie of tentamen, een krappe deadline op het werk of een drukke week binnen het gezin. Zolang deze spanningsboog tijdelijk is, kunnen we goed met deze momenten omgaan en daarna weer ontspannen. Wanneer de klachten langer aanhouden en u hier niets mee doet, kan het leiden tot overspannenheid of een burn-out. In ongeveer 35% van het aantal werknemers dat arbeidsongeschikt raakt, hebben de klachten een psychische oorsprong. Deze arbeidsgerelateerde psychische problematiek wordt met verschillende benamingen aangeduid: werkstress, overspannenheid of een burn-out.

Behandeling en therapie voor een burn-out

VidaSense biedt professionele behandelingen en therapieën die u kunnen helpen bij het herstellen van een burn-out. Na herstel van een burn-out is het belangrijk om terugval te voorkomen. Dit kan onder meer door het creëren van gezonde grenzen, het leren herkennen van triggers en het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën. We geven praktische handvatten om in de toekomst met stress om te gaan, zodat de kans op herhaling wordt verkleind en u weet waar u op moet letten. 

Afspraak maken bij VidaSense

Bij VidaSense staan we klaar om u te helpen bij het herstellen van een burn-out. Maak vandaag nog een afspraak voor professionele hulp bij VidaSense en ga samen met ons aan de slag om uw klachten aan te pakken. Ons team van ervaren professionals staat klaar om u te ondersteunen op uw reis naar herstel. 

Neem contact op met ons

Ja! Ik wil meer weten. Neem contact met me op.

Maak Afspraak
Share This