...
Selecteer een pagina

Traumaverwerking

Heeft u ooit een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt die uw leven op zijn kop heeft gezet? Traumaverwerking is een diepgaand proces waarin u leert om te gaan met emotionele wonden en het leven opnieuw vorm te geven na zo’n ervaring. Bij VidaSense begrijpen we hoe moeilijk dit kan zijn en bieden we professionele ondersteuning om u te helpen door deze uitdagende periode heen te komen.

Wat is trauma?

Trauma kan vele vormen aannemen, van een plotselinge gebeurtenis zoals een ongeluk of geweld, tot langdurige emotionele verwaarlozing of misbruik. Het is belangrijk om te begrijpen dat trauma niet alleen fysiek, maar ook emotioneel kan zijn. Het kan uw gevoel van veiligheid en welzijn ernstig verstoren, waardoor het moeilijk wordt om normaal te functioneren in het dagelijks leven.

Trauma’s uit het verleden

‘Ieder huisje heeft zijn kruisje’ luidt het welbekende spreekwoord. En dat klopt, want iedereen heeft vroeger weleens iets meegemaakt dat minder leuk was, een zogenoemde traumatische ervaring, of kan iets benoemen wat ze in zijn of haar gezin graag anders hadden gezien. Soms hebben we hier helemaal geen last van, maar het kan ook zo zijn dat een traumatische ervaring uit het verleden nog steeds dwarszit. U droomt er bijvoorbeeld over, blijft erover piekeren of u merkt dat uw gedrag erdoor beïnvloed wordt en voelt u onzeker of angstig.

De fases van traumaverwerking

Traumaverwerking kent drie verschillende fases. Elk individu doorloopt deze fases op zijn eigen tempo:

  1. Stabiliseren: allereerst is het nodig om de situatie te stabiliseren. Hierbij leert u beter omgaan met uw huidige gevoelens die het trauma veroorzaken.
    Op de eerste plaats is stabilisatie van de situatie nodig. Je leert beter omgaan met je huidige gevoelens die het trauma veroorzaakt.
  2. Verwerken: tijdens deze fase verwerkt u wat er is gebeurd met behulp van therapie. In deze fase verwerk je, met behulp van therapie, wat er is gebeurd.
  3. Integreren: in de laatste fase leert u de gebeurtenis een plek geven in uw dagelijkse leven. 

Het belang van professionele ondersteuning

Het is belangrijk om te erkennen dat het verwerken van trauma een complex proces is dat professionele begeleiding vereist. Onze ervaren therapeuten kunnen u begeleiden met cognitieve gedragstherapie, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), haptonomie en andere effectieve technieken. Wij bieden een veilige omgeving waar u uw emoties kunt uiten en verkennen onder begeleiding van een therapeut.

EMDR bij trauma’s

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. EMDR is een vorm van kortdurende therapie die ingezet kan worden wanneer u last heeft van psychische problemen als gevolg van een nare gebeurtenis ofwel een trauma. Tijdens deze therapie dient u terug te denken aan een bepaalde gebeurtenis en uw gedachten op te halen. Vervolgens wordt er een stimulus aangeboden in de vorm van het volgen van een bewegend beeld of geluid. Door een deel van uw geheugen te belasten treedt er een verzachting van de emotionele lading op en wordt de gebeurtenis verwerkt. Hierdoor kunnen de klachten uiteindelijk verdwijnen. 

U staat er niet alleen voor

Onthoud dat u er niet alleen voor staat tijdens uw proces van traumaverwerking. Bij VidaSense zijn wij er om u te ondersteunen en te begeleiden, zodat u weer kunt opbloeien na uw traumatische ervaringen. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons u helpen om uw traumaverwerking te beginnen.

Ja! Ik wil meer weten. Neem contact met me op.

Maak Afspraak
Share This